Building under renovations for health care facility

A group of health care professionals have joined in an effort to turn a long-vacant building in Grand Junction into a new kind of medical facility.

Renee Williams, a biochemist and health coach, and her husband, Dr. Nathan Williams, an anesthesiologist, lead the effort to renovate the former Grand Junction Athletic Club building at 2515 Foresight Circle. Construction is scheduled for completion in February.

“We were drawn to the building’s history and its deep roots in the community,” Renee Williams said. “So many people have such great memories of the Athletic Club and the time they spent there and were saddened to see it abandoned. We felt called to buy the building and take the energy of the old athletic club and move it forward with a new vision.”

The couple joined with Colorado West Otolaryngologists and ReGenesis Plastic Surgery & Skin Care Center in the effort to create a facility housing a variety of health care providers.

“While Colorado West Otolaryngologists and ReGenesis will be the anchor tenants of the building, we’re also creating space for other providers, such as other physicians, yoga instructions, physical therapists, mental health providers and others who promote the overall well-being of their clients,” Williams said.

She also hopes the facility will include a restaurant serving healthy and locally sourced fare.

Demolition work on the 35,000-square-foot building began earlier this summer. Exterior and interior renovations are under way.

Marquez Construction serves as general contractor and Michael Oney the architect on the project. Brooke Wegener with Videre Décor assists with exterior and interior design.

“We’re now in the construction phase where people are beginning to see the transformation taking place,” Williams said. “This has generated a lot of interest in what we’re doing, and we want the community to know what our vision is and get excited about what’s coming.”

A central atrium will bring light from the roof into the building. Windows also will be cut into the south side of the building to bring in additional light.

“Uncovering the building was more complicated than we expected,” Williams said. “It has been a real challenge for the structural engineers and for the partners who have had to make significant financial sacrifices to get this building to become what we want it to be. But it’s going to be worth it.”